מה קהילה עכשיו?
הקהילות היו איתנו מאז ומתמיד, והן עונות על אחד הצרכים הכי בסיסיים שלנו – להשתייך. לכן, זה לא פלא שעם העידן האינטרנטי הקהילות החלו לצוץ גם און ליין ולא רק קהילות שמבוססות על מיקום פיזי.
הקהילות פורחות היום בכל תחום אפשרי: החל מקהילות בתחומי הפנאי, העניין והתחביבים, דרך קהילות מקצועיות, וכלה בקהילות מותג. עוד על עלייתן של הקהילות און ליין, כאן.
הקהילות הפכו להיות שם דבר לא רק בפייסבוק, אלא גם כאמצעי שיווקי. כולם מדברים פתאום על קהילות. אז אם כבר קיים באזז, בואו ננצל אותו לטובתינו, ונבין איך כדאי לפעול בהן.
למה דווקא השפעה בקהילות?
אנחנו, כבני אדם, מושפעים ממה שקורה לאנשים סביבנו. אם נדייק, אנחנו מושפעים בעיקר מאנשים בסביבתנו הקרובה, או בקהילה שלנו. המחקרים מראים שאנחנו מושפעים בעיקר מאנשים המרוחקים מאיתנו עד 3 רמות של קשר (החברה של החברה של החבר שלי). ככל שהמרחק גדל, כך ההשפעה קטנה. עד שאנחנו מגיעים ל 6 רמות של מרחק ואז כבר אין לנו השפעה. לא סתם דיבר הסוציולוג מילגרם, והוכיח המתמטיקאי מנפרד קוכן, שכמעט כל אדם מרוחק או מופרד מאיתנו ב 6 קשרים בלבד (Six Degrees of separation).
מצב הרוח שלנו מושפע ממי שסביבנו, רמת האושר שלנו מושפעת מהחברים שלנו, ואפילו, כך מסתבר, השמנה ועישון תלויים בקשרים החברתיים שלנו. ממליצה בחום לקרוא את הספר "מחוברים" כדי להבין איך הרשתות החברתיות מעצבות ומשפיעות עלינו.
עוד מסתבר שככל שתהיה יותר מרכזי ברשת האנשים סביבך, או בקהילה שלך, כך תגדל רמת ההשפעה שלך – כי הנתיבים שאנשים יצטרכו לעבור עד אליך או ממך, יהיו כנראה קצרים מאותם 6 דרגות.
למה כדאי לנו להשפיע בקהילות?
- זו דרך מצוינת לבדוק בקטן מה עובד לנו ומה לא. לא סתם מנהיגים מתנסים קודם כל בקהילות קטנות, בודקים עליהן ואז עוברים לקהילות גדולות יותר. רואים את זה היטב בפוליטיקה.
- אמצעי לפתח מנהיגות – אם כבר דיברנו על פוליטיקה, בואו נדבר על מנהיגות. אחד הסימנים של קהילות מצליחות הוא שצומחים בהן מנהיגים. מנהיגים בקהילה יכולים להיות נותני עצות, מארחי מפגשים, תורמים לדיונים, מעודדי מערכות יחסים, מורים ואפילו שוטרים. כשאנחנו לוקחים על עצמנו תפקיד בקהילה, ומבצעים אותו שוב ושוב, אנחנו מקבעים אצל חברי הקהילה את המנהיגות שלנו באותו התחום.
- צבירת ניסיון תוך פידבק תמידי – קהילה מאפשרת לנו לצבור ניסיון בתחום המומחיות שלנו, צעדים קטנים בכל פעם. בנוסף, על כל עצה, רעיון או פעולה, נוכל לקבל פידבק כן מחברי הקבוצה ולהמשיך להשתפר.
- סיוע למנהלי הקהילה – מנהל קהילה טוב יודע לזהות מנהיגים ומשפיענים פוטנציאליים בקהילה, ולעבוד איתם יחד. החיבור הזה למובילים יכול לתת לנו ערך מוסף רציני ולהשפעה שלנו עוד בוסט.
- מיתוג בתוך קבוצה ובניית שגרירים לאחר מכן – כשאנחנו משפיעים בתוך קהילה, אנחנו ממתגים את עצמנו. כשנרצה לצאת החוצה ממנה – ללמד, לייעץ, לארגן אירוע או לפתח מנהיגות רחבה יותר, יהיו לנו כבר קרדיטים, המלצות ומילים טובות מחברי הקהילה שלהם עזרנו.
- בתוך קהילה הדגש העיקרי הוא על נתינה – בין אם מדובר בידע או עזרה. כשאנחנו עוסקים בנתינה חיובית, ההשפעה שלנו גדלה.
איך להשפיע בתוך קהילה?
בספרות מתוארים 6 מודלים להשפעה על אנשים:
- יחסי גומלין – עשית משהו נחמד עבור מישהו? יש יותר סיכוי שהוא יגמול לך בעשיית משהו נחמד עבורך. שימו לב שהחברים שקונים לכם מתנות ביום ההולדת הם בדרך כלל אלה שגם אתם קניתם עבורם.
- חיבה – כשאנחנו נחמדים, מחייכים, חיוביים – אנשים רוצים להיות קרובים אלינו, והם גם יותר מושפעים מאיתנו. אנשים מאושרים נוטים להיות במרכז רשתות חברתיות וקהילות, ולכן רמת ההשפעה שלהם גבוהה יותר.
- עקביות – כשאנשים מזהים את ההתנהגות שלנו כעקבית, הם מושפעים מאיתנו יותר. כבר מזמן טענתי שאין כמו התמדה.
- הוכחה חברתית – אנשים עושים מה שהם רואים אחרים עושים. אנחנו בנויים, נרצה או לא, לחקות את מי שסביבנו. אז אם כולם נתנו לך 5 כוכבים בדרוג, יש יותר סיכוי שמי שנתקל בדף שלך, יפנה אליך.
- מומחיות – אנשים מעריכים אוטוריטה, ולכן אם אנחנו מצליחים להצטייר ככאלה (בעיקר ע"י הידע שאנחנו מעבירים ומה שמספרים עלינו, ופחות ע"י זה שאנחנו מעידים על עצמנו שאנחנו כאלה) – יש לנו יותר סיכוי להשפיע.
- נדירות – אנחנו פשוט אוהבים שיש לנו משהו שאין לאחרים. ולכן אם נציע מוצר בוטיקי, שעת ייעוץ ייחודית או שירות במהדורה מוגבלת, אנשים יכרו אוזן.
3 הטקטיקות שנחשבות הכי מוצלחות הן חיבה, יחסי גומלין ומומחיות.
אז מה עושים עם זה בתוך קהילה?
- אם יש לנו מומחיות, אנחנו פועלים בקהילה תוך חיזוק האוטוריטה שלנו. זה אומר לא להשתתף בכל דיון, לא להגיב לכל פוסט, אבל כשאנחנו כן מגיבים – לדאוג שהעצה או הידע שלנו יהיו סופר מקצועיים. עצה אחת ששווה זהב תמתג אותנו הרבה יותר מאשר תגובות אין קץ לכל פוסט.
- אם החלטנו לפעול בחיבה, הטקטיקה תהיה לשים פוסטים שמעלים חיוך ונותנים אופטימיות לחברים. תוכלו לתת את הזווית החיובית של מצבים ברשת. זכרו – אנשים אוהבים להתחבר לאנשים חיוביים.
- ואם יחסי גומלין הם השיטה המועדפת עלינו – תוכלו תמיד לפעול בשיטת הלייק תמורת לייק, אבל אני מקווה שתהיו קצת יותר מתוחכמים מזה – זה יעזור לא רק לעור הפנים שלכם. פרגנו, תנו מילה טובה, עזרו לחברי הקהילה. כשאתם תצטרכו עזרה, שגרירים או מילה טובה, הם יהיו שם עבורכם.
כמה דגשים חשובים לפני שאתם מחליטים לבנות השפעה דרך קהילה:
- בחרו את הקהילה הנכונה. לא כל קהילה מתאימה לכם, ואתם לא מתאימים לכל קהילה. כדאי למצוא קהילה שבה הידע והחוזקות שלכם יתנו ערך לחברים, וגם כזו שבה אתם תוכלו לקבל משהו.
- קחו זמן ללמוד את הקהילה. אולי המומחיות הספציפית שלכם כבר תפוסה? אולי זו בכלל קהילה של אנשי מקצוע קצרים במילים ויחסי גומלין מסוג של מילים רבות לא יעבדו שם? לפני שאתם מחליטים על דרך פעולה, השקיעו זמן בללמוד את הקהילה אליה נכנסתם – מי הם חברי הקהילה, על מה מדברים בה, מהי המטרה שלה וכד'.
- צרו קשר ישיר עם מנהלי הקהילה. במידה ואתם רוצים להיות מנהיגים בקהילה, או לבנות מומחיות, אני ממליצה לייצר קשר ישיר עם המנהלים ולספר להם על זה. תמיד עדיף לפעול בשיתוף פעולה. יכול להיות שהם מחפשים עזרה מסוג אחר, יכול להיות שאתם נכנסים להם בדיוק בתחום שלהם וזה לא יתקבל יפה. אין לדעת מה מתרחש מאחורי הקלעים של קהילות (וברובן מתרחש הרבה מאוד), ולכן תמיד עדיף לפעול יחד.
- פעלו בשקיפות – סמכו על האינטליגנציה של חברי הקהילה ומנהליה. אם אתם נעזרים בחברי הקבוצה כדי לאסוף מידע, ללמוד, להתנסות וכד'- תמיד הסבירו להם את זה מראש. תתפלאו כמה אנשים מוכנים לעזור ולסייע כשאנחנו פשוט מבקשים מהם.
- בקשו פידבק באופן תמידי – אל תניחו את הידע שלכם ותברחו. אם כבר בחרתם לפעול בתוך קהילה, השתמשו במערכות היחסים בין חבריה, ותנו לפידבק שלהם לקדם אתכם. אם פעם היינו צריכים לאסוף אנשים לקבוצת מיקוד כדי להחליט איזה עיצוב יפה יותר, מהי שורת הנושא המנצחת או מהו הטעם המועדף על בני נוער, הרי שהיום חברי קהילה יכולים לתת לנו את המידע הזה בקלות. ואנחנו גם נצטייר כאנשים פתוחים, קשובים וכאלה שיש להם מה ללמוד.
- הקשיבו לצרכים ולבקשות של חברי הקהילה – היו תמיד קשובים לרחשים בקהילות. אחד הבונוסים העצומים של להיות בקהילה, הוא שניתן כל הזמן לגלות מה אנשים רוצים, מחפשים, מהו הידע החסר להם. זה כמו להיכנס לראש של צרכנים ולקוחות עתידיים. וזה שווה זהב!
- תנו תמיד יותר ממה שאתם מקבלים. נתינה היא מפתח לבניית אמון, אוטוריטה ומערכות יחסים.
אז מה אתם אומרים? האם השפעה מתוך קהילות היא משהו שיכול לעניין אתכם?
אשמח לשמוע את דעתכם.
2 תגובות
פוסט מעולה. עצות ששוות המון.
סימנתי לי אותו ואשוב לקרוא אותו מידי פעם.
תודה !!!
תודה רבה רונה יקרה 🙂