מתי בפעם האחרונה הקשבתם באמת? עם כל תשומת הלב ומבלי לשים במרכז הסיפור את עצמכם?
אחד הכלים האהובים עלי, בחיים בכלל, ובבלוגים בפרט, הוא הקשבה.
רבות דובר עליה – ובעיקר בהקשר של מערכות יחסים. הקשבה אמיתית מחוללת פלאים. בסמינר הו'אופונופונו בו השתתפתי לפני כשנתיים, גיליתי עד כמה הקשבה אמיתית קשה לביצוע. נסו להקשיב פעם למי שמולכם תוך השקטת המחשבות בראש, או לחילופין תוך אמירת מנטרה פנימית כמו "תודה" לאורך כל ההקשבה. זה מאתגר לא פחות מתרגול הקשבה פעילה (שכוללת שאילת שאלות, חזרה על אמירות וכד').
מה שנכון למערכות יחסים, נכון כמובן גם לעסקים (כי גם פה יש מערכת יחסים). עסק טוב הוא כזה שמקשיב ללקוחות שלו. הנה כמה דרכים לשפר את ההקשבה שלנו, וכאן עוד כמה.
הקשבה אמיתית מאפשרת לנו לצאת מעצמינו ולהתחבר לאחרים. היא גורמת לנו לראות את מי שמולנו מבלי להשליך את מה שהוא אומר על עצמינו (ולכן היא לא פשוטה לביצוע), להיות איתו בחוסר שיפוטיות. לכן היא כל כך חשובה בבלוגים, ובעצם בכל שיווק שהוא (אומרים ששיווק הוא בעצם שיחה. שיחה שבה אנחנו אמורים לדבר כמה שפחות ולהקשיב כמה שיותר). מדובר על דרך להבין מי עומד מולנו, על מנת שנדע לתת לו, בבלוג שלנו, את מה שהוא צריך.
אם נקשיב באמת לבעיות ולצרכים של הקוראים שלנו, נתחבר אליהם והפוסטים שלנו יהיו בעלי ערך.
למי ולמה כדאי לנו להקשיב בתור בלוגרים?
- לכל שאלה או בקשה מפורשת של הקוראים שלנו. אתן דוגמא מהבלוג המקומי שלי. לפני כמה שנים שאל אותי אבא מבית הספר על המלצה לאוכל מוכן באזור. הקשבתי והבנתי שיש פה צורך. מיד הלכתי לכתוב פוסט ובו כל המקומות המומלצים לטייק אווי. זה היה פוסט שחסך לאנשים זמן בחיפושים, ונתן מידע בעל ערך לתושבים באזור מגוריי.
- לכל המדדים של הבלוג שלנו – הם מנסים לתת לנו פידבק כזה או אחר על הכתיבה שלנו, על השיווק, על האם פגענו או לא. האם אנשים באמת קוראים (כמה זמן הם נשארו בפוסט)? האם הם רק מרפרפים ובורחים למקום אחר? איזה מידע נוסף הם מחפשים? האם מצאו את הכתוב בעל ערך (האם למשל שיתפו את הפוסט כדי שגם אחרים ייהנו ממנו)? ועוד.
- לצרכים הנסתרים של הלקוחות שלנו. מה באמת חסר להם? מה מפריע להם? הם יכולים לומר שהם רוצים לרכוש מאיתנו מדריך להקמת בלוג, אבל מה שהם באמת רוצים זה שמישהו יקים עבורם את הבלוג טכנית.
- להעדפות, לתחומי העניין ולאהבות של הלקוחות והקוראים שלנו. דמיינו לעצמכם שהייתי מגלה כי יש לי קוראים שחולקים את אותה אהבה למוסיקה של פרינס, למשל? מיד הייתי מכניסה בפוסטים שלי אזכורים, אנקדוטות, שירים ומשפטים שהיו מחברים אותנו תחת האפקט הנסיכי המיוחד (יש כאלה פה בקהל? אם כן, תנו לי סימן סגול, מיד!).
- לשלב בו הלקוחות שלנו נמצאים. אם לדוגמא הם רק שוקלים האם כדאי להם להקים בלוג, ואני מפציצה אותם בידיעות על תוספי SEO, מה עשיתי בזה?
- לחומרים, אתרים וידע שהלקוחות שלנו צורכים. יש המון מידע שם בחוץ. גם אנחנו אמורים לעקוב אחריו, ואולי אפילו לתווך את המידע הזה עבור הלקוחות שלנו בשפה שתתאים להם, ולחסוך להם זמן יקר בניסיון להבין ולברור מידע שיסייע להם.
- לטרנדים, חידושים והפתעות בתחום שלנו. כי אנחנו לא יכולים להרשות לעצמינו להישאר מאחור!
- לא פחות חשוב – להקשיב לעצמינו. לרעיונות שעולים לנו (לא תמיד הם גרועים!), לאינטואיציה (היא יודעת מה היא עושה), ללב (כמה שהוא חכם).
מה ההקשבה יכולה לתת לנו?
- כמו שהזכרתי, ההקשבה גורמת לנו לצאת מעצמינו, ולעבור לצד השני – אל הקוראים והלקוחות. היא זו שתגרום לנו להוריד קצת את האגו, שאומר לנו שאנחנו יודעים הכל.
- ההקשבה מאפשרת לנו לתרגל ענווה ואמפטיה.
- ההקשבה מאפשרת לנו למידה.
- ההקשבה מחברת אותנו ללקוחות ולקוראים. אנחנו יכולים להבין מה חסר להם, מה כואב להם, אילו בעיות יש להם. כך נוכל לנסות ולעזור להם לפתור אותן. מדובר על אפשרות לתת ערך מדויק יותר.
- ההקשבה היא הכלי הכי משמעותי לקבלת רעיונות! בין אם היא פנימית (לעצמינו) ובין אם חיצונית (לקהל, לרחשי השוק, לשאלות ולתגובות).
- הקשבה אמיתית נותנת המון כבוד לסיפור של מי שמולכם. כך, ללא מילים, אתם מעצימים אחרים, גורמים להם לחוש מיוחדים. יש בה קסם.
אז למי אתם מקשיבים? ואיך? מה ההקשבה מאפשרת לכם? אשמח להקשיב גם לתובנות שלכם!
2 תגובות
לא משנה בכלל שאני יודע שההקשבה חשובה, לעיתים אני פשוט לא זוכר ליישם. תודה על פוסט שמרענן את זיכרוני על חשיבות ההקשבה. אשתדל ליישם עכשיו אף יותר.
נ.ב. קבלי סימן סגול 🙂
יה, אליו… תודה רבה! עכשיו שנתת לי סימן סגול, בכלל חייבים להיפגש 🙂