אין ספק שהמבטא הבריטי גורם לכל קופירייטינג לזרוח! מצידי, הם יכולים למכור לי מזרן אורתופדי בצבע ורוד זוהר, בעל יכולות להעלאת התדר האנרגטי וקפיצים קינטיים מתכווננים. כל עוד זה נעשה ע"י בריטי בחליפה וזרזיפי גשם מעליו, אני קונה!
לפני חודש נסעתי ללונדון בתירוץ הדי עלוב (אפילו את עצמי לא שכנעתי) להשתתף בסדנת קופירייטינג. לונדון הייתה כל כך טובה אלי! מה שהפתיע אותי שהסדנא הייתה גם היא מעולה ובאמת למדתי ממנה לא מעט.
את הסדנא העבירה בחורה מדליקה שמנהלת חברת קופירייטינג כבר כ 15 שנים. שתינו הרבה תה, אכלנו ביסקוויטים ולמדנו על מה נדרש מקופי טוב.
בחלק אחד של הסדנא, ישבנו לנו, כמה בריטים ואני, וניסינו לשפץ קופירייטינג עבש של עסק קטן בכל מדיה אפשרית – אתר, בלוג, אימייל, מדיה חברתית. הם הביאו איתם אנגלית מושחזת והומור בלתי מתפשר. אני ניסיתי לתרום את חלקי בהבאת הרגש והנימה האישית. אני חושבת שבסופו של דבר הצלחנו לייצר איזה מיקס מדליק של קופירייטינג בעל הומור רגשי.
אז הנה, על קצה המזלג, הדברים שהצלחתי להפנים מסדנא בת יום אחד בלוויית קופירייטרים צעירים עם מבטא בריטי הורס:
- קודם כל כדאי שנבין מי אנחנו. יש כאלה שיקראו לזה מיתוג. אני קוראת לזה אותנטיות, או האישיות של העסק/הבלוג שלנו. כל מקום בו אנחנו משתמשים בקופירייטינג, אמור להיות עקבי למיתוג ולאישיות שלנו. אם אנחנו ממתגים את עצמינו כירוקים, למשל, קופי שידבר על כמות קניות בלתי הגיונית שערכנו, בלוויית שקיות פלסטיק, קצת יפספס את המטרה וישפיע לרעה על התדמית שלנו.
- מטרה אינה מילה גסה. מותר ואף רצוי להציב מטרה לקופי שלנו. מה אני רוצה שהקורא יעשה? האם אני רוצה שילחץ על הלינק? יעבור לשלב הבא? ירים טלפון? קופי טוב מתחיל במטרה מדויקת. מודה, זה קצת הלחיץ אותי. מסתבר שצריך לחשוב (הרבה) לפני כל מילה שכותבים.
- פשטות היא שם המשחק. אם ילד בן 10 לא יכול לקרוא את זה, זה לא פשוט מספיק. זרקו לפח ז'רגון מקצועי, מונחים מדעיים ומילים ארוכות מדי. אנשים לא רוצים להתאמץ כדי לקרוא אתכם.
- קופירייטינג טוב מדבר ללקוח/קורא בגובה העיניים ובשפה שלו. לכן חשוב מאוד להבין מי קורא אותנו. ככל שההבנה הזו תהיה מדויקת יותר, מה שנכתוב יהיה טוב יותר. אני ממליצה בחום למצוא את "הקורא האידיאלי" שלנו.
- נתינת ערך. תוכן טוב הוא תוכן שפותר בעיות למישהו, חוסך לו זמן, מעודד אותו או כל ערך אחר שתוכלו לחשוב עליו. בעיני, התוכן הכי טוב הוא זה שמרגש אותנו. אבל זו אני. בכל מקרה מדובר בהסטת תשומת הלב מ"אני" ל"אתה".
- לא לפחד ממחקר. עובדות, ידע והבנה מעמיקה מציבים אותנו במקום אחר. ידעתי שהיכולת שלי ללמוד תשתלם מתישהו! מחקר יכול להיות איכותני או כמותי והכי חשוב שיהיה תואם את מטרת הכתיבה. לא סתם סטטיסטיקות ומספרים, אלא כאלה שנותנים עוד ידע וכוח לדרך שלנו.
- סדר בעיניים עושה טוב לקורא. פסקאות קצרות, משפטים פשוטים, כותרות משנה, נקודות, תמונות. כל מה שנעים בעיניים מיד משפר את סיכוי התוכן שלנו להיקרא במבול המידע ברשת.
- לא לפחד מהבעת דעה אישית. הרי זו הסיבה שבאים לקרוא אותך ולא מישהו אחר.
- אם אנחנו רוצים להתקדם בחיים, אנחנו חייבים לשים לב למדדים. להבין אילו מדדים חשובים לנו, ללמוד אותם, ללמוד מהם. גוגל אנליטיקס, ה Insights של פייסבוק ושאר נפלאות הפידבק. אין ספק שבמדובר בניתוחים משעממים (לפחות אותי), אבל מישהו חייב לעשות את זה. והמישהו הזה הוא אתם.
- לפעמים צריך לשבור את כל החוקים האלה, ופשוט לכתוב מהלב, וזה עובד.
אז מה אתם לוקחים מהתובנות שלי? ואילו טעויות עשיתם עד עכשיו? (אני, למשל, עשיתי את כולן!) שתפו.