איך אפשר להיעזר ב AI לכתיבת פוסטים ועדיין לשמור על הקול הייחודי והאותנטי שלנו?

אי אפשר להתעלם מנפלאות הבינה המלאכותית והצ'טים שנכנסו לחיינו בסערה. אפשר להיעזר בהם גם לכתיבה. ההמלצה שלי? לקיים איתם שיחה, להיעזר בהם לדיוק והעשרה, אבל לא לתת להם לכתוב עבורנו. למילים שלנו יש כוח עצום. איך נשמור עליהן אותנטיות?

אין ספק שהבינה המלאכותית השתלטה על המרחב – סדנאות, הרצאות, תמונות, טיפים והמלצות מכל כיוון. אומרים שהיא תבצע לא מעט תפקידים בעולם העבודה שהם כרגע אנושיים, וכנראה תייצר אחרים (סטטיסטיקות מעניינות על שימוש בבינה מלאכותית במקומות העבודה, כאן).

הבינה המלאכותית כבר כאן. אי אפשר יותר להתעלם. כמה נתונים מעניינים מסקר שנעשה לא מזמן בקרב בעלי עסקים:  

  • 67% מבעלי העסקים הקטנים משתמשים כבר היום בבינה מלאכותית לשיווק.
  • 58% מבעלי העסקים משתמשים בבינה מלאכותית כדי למצוא רעיונות לתוכן.
  • 58% משתמשים בבינה מלאכותית כדי לכתוב פוסטים שיווקיים.
  • 49% משתמשים בבינה מלאכותית כדי לכתוב ניוזלטרים.

הנתונים מכאן.

גם לעולם שלי היא התפרצה בסערה. השנה שילבתי אותה במסגרת הקורסים לשיווק דיגיטלי במכללה למנהל, וזה היה מעניין. הסטודנטים שלי החלו אפילו להגיש לי עבודות שנכתבו באמצעותה (זה עוד לא זה, לתשומת לבכם). אחד התחומים שבהם היא משתלבת כבר כמה שנים הוא עולם התוכן, ולכן חשבתי שזה יהיה ראוי לכתוב על השילוב הנכון בינה ובינינו. או במילים אחרות – איך להיעזר בה בכתיבה אבל לא לתת לה להחליף אותנו?  

כתרגיל מעניין, ביקשתי מ ChatGPT  לעזור לי בכתיבת הפוסט הזה. הוא הציע לי, בין השאר, את כותרות המשנה לפוסט הזה. אז הכותרות בפוסט הזה הן שלו 😊 וזו גם אחת הדרכים להיעזר בצ'ט בכתיבת פוסטים. שאר המילים – עלי.

 

מדוע חשוב לשמור על קול אישי ואותנטי בשיווק ברשתות החברתיות?

או בעצם, למה לא לתת לצ'טים והאלגוריתמים לכתוב עבורנו? אני יכולה לחשוב על כמה סיבות:

  • הרשת מלאה (או ליתר דיוק מפוצצת) בתכנים "גנריים". כמעט כולם כותבים על אותם הדברים, אותם כנסים, אותם נושאים מאותה זווית. נדמה לי שפיתחנו סוג של עיוורון (ממש בדומה למה שקרה לנו עם פרסומות) ואנחנו פשוט מדלגים. אם הפוסט שלכם ייראה בדיוק כמו אלפי אחרים, מה הסיכוי שמישהו יתעכב עליו?
  • ככל שאנחנו נעזרים, או מוחלפים, בבינה המלאכותית, מיומנות הכתיבה שלנו נשחקת. כמו בהרבה מקרים אחרים, לכתוב דורש אימון. תפסיקו לכתוב? המוח העצל יניח לזה. המיומנויות של קריאה וכתיבה עמוקות, לפי הספר הנפלא The Shallows, הולכות ונעלמות ככל שאנחנו מבלים ברשת. אם ניתן גם לבינה המלאכותית לעשות עבורנו את העבודה, נאבד אותן.
  • כשאנחנו כותבים בעצמנו, אנחנו לא רק שומרים על סגנון ייחודי, אנחנו גם לומדים תוך כדי. הכתיבה היא אחת המיומנויות החשובות לעיבוד רגשות ומחשבות, הוצאת רעיונות לפועל, הגדלת אוצר המילים, ועוד. אפשר לקרוא כאן עוד קצת על נפלאות הכתיבה.
  • כתיבה אותנטית ואישית היא אחת הדרכים לא רק לבדל את עצמנו, אלא גם לקיים אינטראקציה אמיתית עם לקוחות ועוקבים. דיאלוג, גם כשהוא מתקיים ברשת, מבוסס על אותה כתיבה אישית. עם כל הכבוד לצ'טבוטים למיניהם (ויש לי כבוד כשהם פותרים בעיות מהר), הם מצוינים למענה מהיר, אבל לא לשיח אישי ובטח לא לשירות לקוחות שמצליח לגעת.

איך בינה מלאכותית יכולה לסייע בכתיבת פוסטים שיווקיים?

בעיני, בינה מלאכותית יכולה לעזור, אבל לא להחליף אותנו בכתיבה. הנה כמה רעיונות:

  • אחד הדברים הנפלאים שאותם אלגוריתמים הביאו לחיינו היא היכולת לקיים איתם שיחה. ולכן, אפשר להיעזר בהם בצורה נהדרת לטובת סיעור מוחות, ממש כפי שהיינו משוחחים עם קולגה. לשאול שאלות, לדייק תובנות, לנסות למצוא זוויות נוספות.
  • מחקר ואיסוף מידע – הצ'טים למיניהם סורקים את הרשת (היסטורית. הם לא מאוד מעודכנים) ולכן יש להם יכולת למצוא ולשלוף המון מקורות שיקח לנו זמן רב למצוא: מחקרים, מאמרים, מראי מקום, וכד'. במקרה שלי, למשל, אחרי שהתכתבנו קצת לגבי הפוסט הזה, ביקשתי מהצ'ט מקורות מידע נוספים והוא הפנה אותי לכ 10 פוסטים בנושא. חלקם שולבו כלינקים בפוסט הזה. חלקם, אגב, לא היו איכותיים או מוצלחים, ולכן תמיד תבדקו היטב לפני שאתם נעזרים במקורות שהוא ממליץ עליהם.
  • מבנה – הצ'ט יכול להמליץ לנו על מבנה מתאים לפוסט שלנו. חשוב לתת לו את כל המידע שדרוש- מי הקהל, מהי המטרה שלנו, באיזו פלטפורמה אנחנו פועלים, וכד'. הצ'ט יכול להציע כותרות משנה, פסקאות פתיחה וסיום, שילוב אמצעים ויזואלים וכד'.
  • מציאת מילות מפתח או ביטויים שכדאי לנו להכניס לפוסטים באתר שלנו לטובת SEO (אפשר לקרוא עוד קצת על SEO כאן וגם בפוסט הנפלא שקטה מוניץ כתבה אצלי).
  • עריכה – אפשר לתת לו את הפוסט לאחר שכתבנו ולבקש ממנו לערוך אותו (רק חשוב לבדוק אותו בשבע עיניים).
 

אם אתם נעזרים באלגוריתמים, רק בבקשה – תבדקו אותם שוב ושוב. תעשו הגהות, תבדקו מקורות (יש להם נטייה להזות ולהמציא), ואל תסמכו עליהם אף פעם במאה אחוזים.

השלבים לשילוב בינה מלאכותית בכתיבת תוכן תוך שמירה על קול אישי:

כדי לעבוד טוב עם הצ'ט, צריך כל הזמן לאמן אותו. כלומר, לתת לו עוד ועוד נתונים ומידע כדי שידייק יחד איתנו את הכתיבה ויתאים אותה אלינו. איך עושים זאת?

  • מגדירים לו מהי המטרה שלנו, ואולי גם מהם הערכים שלנו – אפשר להתחיל במטרה כללית של העסק שלנו, ואז להמשיך במטרה של הפוסט הספציפי. 
  • מסבירים לו מי הקהל לפוסט הספציפי – ככל שנדייק יותר לגבי מי הקהל, סיעור המוחות איתו יהיה מוצלח יותר. מומלץ גם לספר לו מהי מערכת היחסים שלכם עם הקהל (למשל האם אלה סטודנטים בקורס שלכם, קוראים בבלוג שלכם, חברים או משפחה?).
  • לאן הפוסט מיועד? אני ממליצה גם לתת לו לינק לחשבון שלכם במדיה החברתית או לאתר שלכם, כדי שהוא יתאים את ההמלצות שלו גם לסגנון שלכם ולא רק לפלטפורמה עצמה.
  • מומלץ לתת לו גם את ההקשר והרקע. למה אתם כותבים את הפוסט, האם יש אירוע שאתם מתייחסים אליו, וכד'.
  • ספרו לו עליכם – מי אתם, מה התפקיד שלכם, איך אתם כותבים בדרך כלל וכד'. אני ממליצה לספק לו לינקים רלוונטיים.
  • השלב הבא הוא לדייק את הפורמט – האם נרצה שהוא יעזור לנו לכתוב רשימה, סיפור, מדריך. ככל שנדייק יותר, נקבל תוצאה טובה יותר. אפשר לכלול כאן גם אורך רצוי, סגנון כתיבה וכד'.
  • בשלב זה אפשר לבקש ממנו ליצור טיוטה לפוסט. אני מודה שאני קצת נזהרת עם השלב הזה, כי לפעמים אנחנו מרוצים (מהר מדי) מהתוצאה ולא ממשיכים את השיחה איתו, ולו היינו ממשיכים יכולנו להגיע לתוצאה הרבה יותר טובה.
  • אם יצרתם בעזרתו טיוטה, אל תוותרו על השלב הבא – תנו לו הערות וביקורת על הפוסט שלו. בקשו ממנו לשפר אותו בהתאם.  
  • שימו לב גם להנעה לפעולה (והקפידו שהיא תהיה מנוסחת בסגנון שלכם).
 

כאן תוכלו למצוא פוסט מעניין על 3 רמות לשילוב בינה מלאכותית בכתיבה.

טיפים לשמירה על אותנטיות בזמן השימוש בAI:

  • הוספת נגיעות אישיות – הומור, פתיח אישי, הסבר על המטרה שלכם וכד'.
  • ביקורת ושינויים בהתאם – קראו את ההמלצות שלו, אבל אל תכתבו שום דבר שלא תואם את הערכים שלכם, את הסגנון שלכם, או לא מרגיש לכם נוח. אני מאמינה שאם הפוסט לא מרגיש לנו "שלנו" הוא גם לא יעבוד. אפשר להיעזר גם בסעיף הבא לשם כך:
  • לקרוא את הפוסט בקול – זו אחת ההמלצות שלי תמיד, וכשנעזרים בצ'טים על אחת כמה וכמה. כשאנחנו קוראים את הפוסטים בקול לפני שאנחנו מפרסמים אותם, אנחנו שמים לב לטעויות, חזרות מיותרות, זרימת הטקסט ואפילו פיסוק. הבונוס הוא שאם נעזרנו בצ'ט ואז קראנו בקול, נשים לב אם הפוסט מרגיש לנו אותנטי או לא. האם הוא מרגיש "שלנו"?
  • שילוב דוגמאות מהחיים האישיים – כדאי להוסיף סיפורים או דוגמאות אישיות כדי לחזק את האותנטיות והנימה האישית, ממש כפי שאנחנו עושים בהרצאות (אבל לא להגזים).
  • שילוב תמונות או אמצעים ויזואלים שאנחנו בחרנו או יצרנו – גם באמצעים הויזואלים שאנחנו משלבים נוכל לשלב את הנימה האישית. אני שילבתי כאן תמונות של גלידה, כי טעם זה עניין כל כך אישי ואותנטי, ויש פה גם טוויסט על הסגנון 🙂
  • להזין אותו בסגנון הייחודי שלנו. והנה דוגמה אישית: ביקשתי ממנו לכתוב פסקת פתיחה לפוסט הזה, בהתבסס על סגנון הכתיבה שלי בבלוג (נתתי לו לינק לבלוג שלי). זה מה שהוא הציע:

בעידן הדיגיטלי של היום, שבו התוכן הוא המלך, היכולת לכתוב פוסטים שיווקיים אותנטיים ואישיים היא אמנות בפני עצמה. אך מה קורה כשאנחנו משלבים את הבינה המלאכותית בתהליך הכתיבה? האם אפשר לשמור על הקול האישי והייחודי שלנו גם בעידן הטכנולוגי? במאמר הזה, נחקור איך אפשר להשתמש בבינה מלאכותית ככלי עזר לרעיונות, השראה ומידע, תוך שמירה על אותנטיות אישית בקול ובסגנון הכתיבה שלנו.

מה דעתכם? בעיני זה לא רע, אבל יש מה לשפר. הנה העריכה שלי:  

בעידן שלנו, שבו מצד אחד התוכן הוא (עדיין) המלך, ומצד שני אלגוריתמים של בינה מלאכותית מחליפים לא מעט כותבים, היכולת לכתוב פוסטים שיווקיים אותנטיים ואישיים הולכת ונשחקת. אבל היא עדיין חשובה כל כך! מה קורה כשאנחנו משלבים את הבינה המלאכותית בתהליך הכתיבה? האם אפשר לשמור על הקול האישי והייחודי שלנו גם בעידן הטכנולוגי? בפוסט הזה יצאתי לבדוק איך אפשר להשתמש בבינה מלאכותית ככלי עזר לרעיונות, השראה ומידע, תוך שמירה על אותנטיות אישית בקול ובסגנון הכתיבה שלנו.

היתרונות והחסרונות של שימוש ב AI בכתיבת תוכן:

זו כותרת שכאמור הצ'ט הציע, ואני לא בטוחה שאני הייתי משתמשת בה בניסוח הזה. השארתי אותה כי זה חלק מהתרגיל בפוסט הזה 😉

נתחיל ביתרונות:

  • לא תמיד יש לנו עם מי באמת לדייק ולשוחח, בעיקר אם אנחנו בעלי עסקים קטנים שעושים הכל. והנה יש פה הזדמנות לדיוק וסיעור מוחות.
  • חיסכון בזמן. כי אנחנו חיים במרוץ מתמיד, לצערינו.
  • אפשרות לרעיונות חדשים
  • איסוף מידע רחב יותר – ניתן בעזרתו למצוא עוד מקורות מעניינים וכך להעשיר את הידע בפוסטים שלנו.
  • התאמה טובה לפורמטים על סמך הידע שהוא אוסף מהרשת.

ויש גם חסרונות:

  • מילים הן אחד האמצעים להניע אנשים רגשית. לתת לבינה מלאכותית להשתמש בהן במקומנו, זה לוותר על היכולת לגעת ולרגש.
  • כשאנחנו מסתמכים על טכנולוגיה, אנחנו מאבדים משהו אנושי. אני אתן לכם דוגמה – כשאנחנו עושים ספורט ומשתמשים בשעון חכם, הוא זה שיכתיב לנו מתי נתחיל, נסיים או נעצור, ואילו פעם הגוף היה זה שמכתיב לנו. ככל שנשתמש יותר בטכנולוגיה, נאבד את הקשב לעצמנו. וזה כמובן נכון גם לכתיבה.
  • אובדן הקול האישי והאותנטיות.
  • בידול – כמעט כל הפוסטים ייראו אותו הדבר אם כולנו נשתמש באותם אלגוריתמים.

לסיכום, אי אפשר להתעלם מנפלאות הבינה המלאכותית והצ'טים שנכנסו לחיינו בסערה. אז לא נתעלם. אפשר להיעזר בהם גם לכתיבה, אבל ההמלצה שלי היא לקיים איתם שיחה, להיעזר בהם לדיוק והעשרה, אבל לא לתת להם להחליף אותנו. למילים שלנו יש כוח עצום. הן יכולות לעבור ליד מישהו, או לגעת עמוק בלב שלו. אל תוותרו על האפשרו לגעת באנשים. בעיני, העולם זקוק ליותר נגיעות כאלו.

כאן תוכלו לקרוא המלצות נוספות לכתיבה בעזרת בינה מלאכותית וגם השוואה בין האלגוריתמים השונים.

מה חשבת? אשמח לשמוע את דעתך

האימייל שלך לא יוצג באתר, אני מבקשת אותו לצורך אימות וסינון ספאם.

שדות חובה מסומנים ב- *

די, תמשיכי

כל הדברים הטובים שיש בבלוג אצלך בתיבה :)

עוד באותו נושא

גיל מרטנס

כיף שהגעתם ונעים להכיר. קצת עלי? אני עוסקת בנושאי שיווק ומיתוג באמצעות תוכן, השפעות המדיה החברתית על החברה, ניהול קהילות, ועוד.

מרצה באקדמיה ובארגונים. מהנדסת תעשייה וניהול, יש לי תואר שני בבריאות תעסוקתית, ואני דוקטורנטית בחוג למדע, טכנולוגיה וחברה בבר אילן. אני גם בלוגרית, כותבת, תולעת ספרים. ולעולם לא מפסיקה להתרגש מהמילים הכתובות.

אה, ואני קמה כל בוקר בחמש לתרגל קונדליני יוגה. חיה ונושמת מוזיקה.

די, תמשיכי

כל הדברים הטובים שיש בבלוג אצלך בתיבה :)